A Tamási rendszerű menekülőtér

Több méhésztársunk is megkérdezte már személyes találkozó alkalmával, hogy milyen menekülőteret készítünk, így gondoltam néhány gondolatot elmondok róla.

A menekülőteret alapvetően olyan magasságban gyártjuk, hogy kettőt egymásra téve kiadjon egy fél-boczonádi fiókot, három egy hunor, négy pedig egy nagyboczonádi fiókot. A rakodó kaptáron belül ezt az egy elemet gyártjuk 2 falccal. Ennek az az oka, hogy a méhész ezzel a kialakítással a rostakeretet nemcsak a felső részbe, hanem a menekülőtér aljába is tudja tenni. 

tamasi rendszer kohutkaptar 01

Etetés vagy vándorlás alkalmával a felső falcban , téli takarás esetén az alsó falcba lehet tenni a rostakeretet. Ez esetben a méhek nem tudnak kárt tenni a takaró anyagban. A kávaszerkezetet, mint a kaptár többi elemét is saját csappal merevítjük. Tesszük ezt úgy, hogy a hosszú oldalba belecsapozzuk a rövidebb oldalt.

Ez a kialakítás bár költségesebbé teszi a kaptárt, de gyakorlati előnye megkérdőjelezhetetlen. A kaptár erősebb, merevebb és tartósabb lesz. A kivitelt néhány fotóval szeretném illusztrálni.

Saját készítésű fotók:

Amennyiben érdekes volt számodra ez a cikk érdemes BELÁJKOLNI Facebook oldalunkat, így biztosan érdesülhetsz a legújabb értékadó szakmai írásunkról.

Közzétéve:

Legutóbbi érdekességek: