Az NB fekvő kaptártest kialakítása

Ahogy mi készítjük...

Az NB fekvő kaptárt, legyen szó 15-18 vagy 24 keretes kivitelről, egyforma szerkezettel gyártjuk le. Fontos leszögezni, hogy vannak ettől eltérő szerkezeti kialakítású kaptáraink is (pl. rálapolt sarkú), de ez a leggyakrabban igényelt kialakítás.

20190308_155500

Az egyes oldalak hajópadló szerű elemekből épülnek fel saját csappal. Az alapanyagot mi magunk profilozzuk a kívánt méretre. A képeken is látható, hogy a sarkokon egymáshoz ragasztjuk, kapoccsal lőjük, és 3,5 x 50 mm-es facsavarral csavarozzuk is.

Az aljat alkotó hajópadlót egy falcban helyezzük el. Ezek után a sarkokra rögzítjük az előre elkészített sarokoszlopokat. A már előbb említett oszlopokat az oldalakhoz hasonlóan ragasztjuk, csavarozzuk és kapcsozzuk.

Így összesen már két rétegben egy sarkot 18db 40mm hosszú kapocs, és 6db 50mm hosszú facsavar fog.  Nem semmi, igaz?

A ragasztó víz-, fagy-, és főzésálló minőségű. Ennél alaposabb rögzítésre már nincs szükség. Legalábbis az évtizedek alatt legyártott darabszámok alapján mi ezt gondoljuk.

A falcot, ahol a keretek helyezkednek el kerettartó sínnel szereljük fel. Ezt a sínt egy erre a célra kialakított falcban rögzítjük. Így ellenáll a függőleges terhelésnek.

 

Alább néhány fotót is betettem, vizuálisabb beállítottságú méhészeknek.

Amennyiben érdekes volt számodra ez a cikk érdemes BELÁJKOLNI Facebook oldalunkat, így biztosan érdesülhetsz a legújabb értékadó szakmai írásunkról.

Közzétéve:

Legutóbbi érdekességek: